Osteopathiepraktijk
Cuypers
Wat doet een osteopaat?
Osteopathie is oorspronkelijk ontwikkeld door de Amerikaanse arts Andrew Taylor Still (1828-1917). Still leefde in een tijd waarin artsen weinig konden doen om hun patiënten te helpen. Hij was constant op zoek naar nieuwe methoden om mensen te genezen. In de anatomie en fysiologie zocht hij zijn verklaringen. Hij heeft vele dissecties (ontledingen) gedaan om te onderzoeken hoe het menselijk lichaam weer kan genezen. Door een lange en intensieve studie ontdekte hij dat er in het lichaam ritmes te voelen zijn die aan de basis liggen van gezondheid, vitaliteit en zelfgenezing.
Wanneer we de vraag wat doet een osteopaat goed willen beantwoorden, kunnen we stellen dat Osteopathie een geheel andere kijk op ziekte, gezondheid en herstelvermogen heeft dan de reguliere gezondheidszorg.
4 basisprincipes van osteopathie:
1. Het lichaam is een eenheid;
2. Structuur en functie beïnvloeden elkaar;
3. Onbelemmerde stroming van alle lichaamsvochten is een voorwaarde voor gezondheid;
4. Het lichaam heeft zelfgenezende en zelfregulerende capaciteiten.
Anders dan andere manuele geneeswijzen richt de osteopathie zich dus op de totale mens. Er wordt niet alleen gekeken naar botten, gewrichten en spieren, maar ook naar de bewegingen van de organen en het cranio-sacraal ritme (bewegingen van schedelbeenderen en heiligbeen).
Rekening houdend met deze basisprincipes, is het doel van de osteopaat niet om ziekte te bestrijden maar om de hele persoon te helpen en te ondersteunen om gezond en weerbaar te worden. Dit gebeurt door zorgvuldig geplande en uitgevoerde manuele handelingen en gezondheidsadviezen.
Met uitgebreide kennis van anatomie, fysiologie en pathologie kan de osteopaat met zijn handen beweeglijkheid herstellen en de functie en het zelfgenezend vermogen verbeteren. Het lichaam doet de rest. Het is daarbij uiteraard wel van belang dat mensen zelf ook een actieve rol spelen en gezond gedrag vertonen. De osteopaat zal deze zelfzorg stimuleren en hiervoor nadere adviezen geven.
In de afgelopen decennia is osteopathie wereldwijd uitgegroeid tot een erkende geneeswijze. In 1966 is osteopathie in de USA wettelijk gelijkgesteld met de reguliere geneeskunde. Via Engeland en Frankrijk is deze geneeswijze ook bekend geworden in Europa. Nederland en België hebben een eigen vijfjarige opleiding. Alle studenten hebben een vooropleiding als arts of fysiotherapeut om zo een goede medische kennis te garanderen.
Voor meer informatie, of een afspraak, neem vrijblijvend contact met ons op.