Osteopathiepraktijk
Cuypers
Buikpijn/obsipatie
Ieder kind heeft wel eens buikpijn. Vaak is de oorzaak dan duidelijk, zoals iets verkeerds gegeten, een buikgriepje of spanning voor de eerste schooldag bijvoorbeeld. Sommige kinderen hebben opvallend vaak buikpijn, de zogenaamde recidiverende buikpijn. Dit komt bij 10 procent van de schoolgaande jeugd voor en meer bij meisjes dan bij jongens. Er kunnen lichamelijke maar ook psychologische factoren aan ten grondslag liggen. De meest voorkomende oorzaken en hun mogelijke behandeling wil ik hier bespreken:
Verstopping/obstipatie
Kinderen met obstipatie geven hun klachten vaak rechts of links onder in de buik aan. Soms gaat de darm verkrampen, de ontlasting wordt soms hard en kan dagen wegblijven. Sommige kinderen worden zelfs bang om naar de wc te gaan omdat het poepen pijnlijk is. Hierdoor verslechterd de situatie alleen maar. De osteopaat probeert de oorzaak van de verstopping op te sporen; dit kunnen verklevingen van de darmen zijn waardoor de beweeglijkheid en daarmee de functie van de darmen wordt verstoord. Maar dit kan ook een tekort aan darmbacteriën zijn waardoor de vertering vertraagd verloopt of doordat de bezenuwing of doorbloeding van de darmen ergens in de knel zit. Deze beknelling is door de osteopaat op te sporen en met zachte technieken te verhelpen. De darmbarteriën zijn door middel van een probioticum aan te vullen. De angst om te gaan poepen zal vanzelf minder worden als door de behandeling de ontlasting zachter wordt. Eventueel is de angst ook nog op een positieve manier te beïnvloeden door het toepassen van de juiste bachbloesem.
Oorpijn:
Vooral bij jonge kinderen(2tot4 jaar) komt het voor dat ze buikpijn aangeven terwijl ze oorpijn of keelpijn hebben. De osteopaat zal ook dit uiteraard onderzoeken en dan de oorpijn gaan behandelen (zie het kader keel-, neus- en/of oorontstekingen).
Urineweginfecties:
Komt bij meisjes vaker voor dan bij jongens. Behalve buikpijn zijn er dan vaak lachten als vaak moeten plassen, pijn bij het plassen en soms bloed in de urine. Ook zie je dat kinderen die al zindelijk waren plots weer in de broek gaan plassen. De osteopaat zal proberen de infectie op te sporen en zo mogelijk te behandelen of doorsturen naar een huisarts voor verdere behandeling.
Menstruatie klachten:
Bij tienermeisjes kan rond de ovulatie(eisprong) en rond de menstruatieperiode buikklachten(krampen) ontstaan. Dit is een normaal
verschijnsel dat na enige menstruatie cycli zal verdwijnen.
Voedingsgedrag en -intolerantie:
Ongezonde voedingsgewoonten zoals te snel, te veel, te vet eten,onregelmatig eten of te weinig drinken kunnen buikklachten veroorzaken. Intoleranties of allergieën (voor bijvoorbeeld melk, suiker of gluten) kunnen de oorzaak zijn van deze klachten. De osteopaat kan deze intoleranties opsporen en u adviseren hoe de voeding aan te passen en hoe verbetering te brengen in het voedingsgedrag van het kind.
Psychische oorzaak:
In veel gevallen moet de oorzaak van de buikklachten gezocht worden op het psychische vlak. Denk aan faalangst, stress, depressie, gepest worden, echtscheiding of verlies van een dierbare. Door eerst alle lichamelijke oorzaken uit te sluiten zal de osteopaat kunnen concluderen dat de oorzaak een psychische factor is. Ook hierin kan hij het kind helpen om de juiste factor op te sporen en met zijn advies deze proberen op te lossen/aan te pakken. Een zorgvuldig uitgekozen Bach bloesem kan hem hierbij ook ondersteunen.
Hoofdpijn
Ze komen vaak ineens opzetten: migraine en andere vormen van hoofdpijn. De klachten kunnen aanblijven van enkele uren tot soms dagen, vaak aan één kant van het hoofd.
Hoofdpijn en migraine komen bij kinderen vaker voor dan we zouden denken. Uit onderzoek is gebleken dat op de basisschool 1 op de 5 jongens wekelijks last heeft van hoofdpijn en bij de meisjes is dat zelfs 1 op de 4. Op de middelbare school lijdt 1 op de 7 jongens wekelijks aan hoofdpijn en bij meisjes is dat 1 op de 3 of 4. Er zijn 3 verschillende vormen van hoofdpijn bij kinderen:
- spanningshoofdpijn,
- migraine en clusterhoofdpijn.
Het meest voorkomend is de spanningshoofdpijn: kinderen wijzen bijna altijd het voorhoofd aan, maar kunnen het karakter van de hoofdpijn meestal niet beschrijven. Bij migraine zien we dat het kind een meer aanvals gewijze hoofdpijn heeft gepaard met misselijkheid en/of braken en
moeilijk licht en geluid kan verdragen. Clusterhoofdpijn komt maar zelden voor bij kinderen.
De oorzaak van de hoofdpijn is vaak gelegen in doorbloedingsstoornissen, beklemming van zenuwen of kaakproblemen, stress, blokkade in de schedelbotten of allergieën. De osteopaat kan deze blokkades in de nekwervels, schedelbotten
of kaakgewrichten opsporen. Met zachte manuele handelingen zal hij proberen deze blokkades los te maken zodat de doorbloeding in het hoofd en de hersenen hersteld zal worden. Maar hierdoor zullen ook de zenuwen welke uit de schedelbasis naar buiten komen of bij de halswervels uittreden weer vrij komen te liggen. Daarnaast kan hij allergieën opsporen en die met u bespreken hoe daar het beste mee om te gaan. Indien nodig zullen voedingsadviezen geven worden en eventueel supplementen voorgeschreven. Maar ook zullen adviezen ten aanzien van nachtrust en stressbeperking en –beheersing, ter sprake komen.
Meer informatie over de behandeling
Vul het contactformulier in
Of bel - 0475-400230